Voor meer informatie staan we u graag te woord:
+ 31 (0) 299 - 315 778
Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur

thom-161-unsplash

Markt update 15-09-2015

Deze week zal duidelijk zijn tot welk besluit de Amerikaanse FED zal overgaan betreffende de rente. Op donderdag 17 september zal de FED bijeenkomen. Maar ook zal op woensdag 16 september het Amerikaanse inflatiecijfer (jaar op jaar) worden gepubliceerd en dit zal ook van invloed zijn op het rente besluit.

De economie in de VS groeit gestaag en de groei bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 3,7% op jaarbasis. Of dit ook in het tweede deel van 2015 zo zal blijven is nog de grote vraag.

Ook de arbeidsmarkt in de VS gaat de goede kant op waarbij de werkeloosheid de afgelopen maanden steeds verder daalt naar een huidig niveau van 5,1% op dit moment.

De groei van de economie en het afnemen van de werkeloosheid zijn dus goede redenen voor de FED om haar officiële renteniveau met 0,25% te verhogen. Zeker ook door het gegeven dat het rente niveau zich op een zeer laag niveau bevindt en bij de huidige cijfers van de economie zich op een ander peil zou moeten gaan begeven. Maar wat de FED gaat besluiten aanstaande donderdag blijft een vraagteken.

Naast de positieve cijfers en redenen voor een verhoging zijn er ook nog voldoende redenen om aan te nemen dat de FED nog even zal afwachten. Het feit dat er nog steeds geen sprake is van een oplopende inflatie, mede veroorzaakt door de lage olieprijzen, geeft ruimte om het rentepeil voorlopig te handhaven.

Al met al is er geen directe noodzaak om de rente nu al te verhogen, maar het blijft op dit moment het bekende “koffiedik” kijken, want de FED zal haar beleid op de komende maanden afstemmen en niet voor de korte termijn. Op de financiële markten verwacht 65% van de analisten dat er donderdag nog geen verhoging wordt aangekondigd.

Deze week hebben onze obligatie specialisten weer een positie ingenomen op een bestaande lening van Hutchinson Whampoa met een rating van A- en een looptijd van nog iets meer dan 5 jaar. Deze lening hebben wij kunnen kopen onder pari waarmee het effectief rendement netjes is te noemen voor een goede debiteur en bijbehorende looptijd. Zeker gezien het feit dat onze relaties niet extra worden belast met de aankoopkosten.